Winterklachten

De winterperiode  is voor mensen met luchtwegproblemen een hele uitdaging.

Luchtwegproblemen die in de winter kunnen verergeren zijn o.a.:

  • Astma
  • Chronische bronchitis
  • COPD
  • Inspanningsbenauwdheid

Heb je een luchtwegprobleem, acupunctuur kan je helpen je Longen en Nieren te versterken.  Zo kom je makkelijker de winter door komt.

Blaas problemen
Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij de nieren is de combinatie met plassen en dus urine.
Dit is dan ook de belangrijkste taak van de nieren, ze zijn een cruciaal filter in het lichaam. Net als de lever zorgen de nieren ervoor dat afvalstoffen worden verwerkt. 
Dit proces kan alleen goed verlopen als er genoeg vocht in het lichaam is, daarom moet er voldoende worden gedronken.

De nieren spelen een belangrijke rol bij het in orde houden van de vochtbalans in het lichaam én ze reguleren de bloeddruk. Ze filteren het bloed waarbij de goede stoffen in de bloedbaan terugkomen en de afvalstoffen naar de blaas worden afgevoerd en zo uiteindelijk via de urine het lichaam verlaten.

Nier-energie
Je kunt ook op een andere manier naar de nieren en de nierfunctie kijken. De traditionele Chinese geneeswijze (TCM) spreekt van nier-energie.

In de acupunctuur wordt regelmatig de vijf elemententheorie gebruikt. Deze vindt haar oorsprong in de traditionele Chinese geneeswijze, een geneeswijze die al meer dan 5000 jaar oud is.

Volgens de vijf elementenleer hoort de emotie angst bij de blaas en nieren, deze vallen onder het element Water. Angst geeft een sterke reactie op de bijnieren. Te lang te veel angst/stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren, waardoor klachten kunnen ontstaan. Een steeds terugkerende blaasontsteking is hiervan een mooi voorbeeld. Het is dus goed om er voor te zorgen dat we onze bijnieren niet teveel uitputten.

Nier-energie en de relatie met stijfheid van de gewrichten en onderrug klachten
In de Chinese geneeskunde wordt een verstoorde nier-energie beschouwd als een belangrijke oorzaak van het ontstaan van artrose en andere bewegingsproblemen. Ook ziet de TCM een verband tussen de nier-energie en botten, gewrichten en onderrugklachten.

De nier-energie zorgt voor gezonde botten en de milt-energie zorgt voor gezonde en soepele gewrichtsvloeistof. Twee noodzakelijke voorwaarden voor een soepel gewricht. Als één van deze twee orgaansystemen uit balans raakt, kunnen er eerder gewrichtsklachten ontstaan.

Warm houden en bewegen
De nieren bevinden zich in de onderrug en zijn erg gevoelig voor kou en vocht. Dat is de reden waarom klachten vaker optreden in natte en koude perioden van het jaar.

Rondom de gewrichten liggen veel acupunctuurpunten waar energie uitgewisseld kan worden. Met name het naar binnendringen van energie is hier belangrijk. In koude, natte en winderige omstandigheden bijvoorbeeld kan ‘kou’ een gewricht binnendringen en een stug gewricht veroorzaken. Daarom zien we in de winter vaak meer gewrichtsklachten: moeite met opstaan en langer tijd nodig hebben om soepel te worden zijn de meest voorkomende klachten.

Naast warm houden is beweging erg belangrijk. Je kent vast het gezegde ‘rust roest’: beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding op gang blijft en de gewrichten warm en soepel blijven.

Acupunctuur kan er voor zorgen dat de energie goed door het lichaam kan gaan. Zodat er een goede doorbloeding op gang komt en we met minder of geen klachten de winter door komen.


Toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op om te overleggen.