Wat is Lichen Sclerosus?

Wat is Lichen Sclerosus?

Lichen sclerosus is een vrij zeldzame huidaandoening waarvan de oorzaak westers gezien niet geheel duidelijk is. Wel is duidelijk dat het eigen auto-immuunsysteem een centrale rol speelt. De aandoening komt vooral voor op de huid van de geslachtsdelen, maar ook gewone huid kan door de ziekte worden aangedaan. Lichen sclerosus in de schaamstreek geeft vaak ernstige klachten. De aandoening komt zowel bij vrouwen, mannen als kinderen voor. Bij vrouwen wordt de aandoening overigens vaker gezien dan bij mannen.

Lichen Sclerosus bij vrouwen

Vrouwen met Lichen Sclerosus hebben vaak jeuk en witte parelmoerachtige glanzende, atrofische (zonder voeding) plekken rondom de vulva, met name de labia. De aangedane huid wordt vaak dunner en er kunnen scheurtjes in komen. Dit kan zorgen voor pijn, branderig gevoel en jeuk . Ook kunnen er kleine blauwe plekken of bloedinkjes ontstaan. In ernstige gevallen kan er verlittekening van het weefsel optreden; dit betekent dat de huid krimpt en verhard.

Lichen Sclerosus bij mannen

Lichen sclerosus kan bij mannen van elke leeftijd gezien worden, maar mannen van 45 jaar en ouder lopen meer risico dan jongeren.

Meestal ontstaat eerst een ontsteking van de voorhuid van de penis. Ten gevolge van de ontsteking van de voorhuid kan deze vernauwen. Deze kan dan niet meer goed over de eikel worden teruggeschoven. Dit fenomeen heet fimosis. In een later stadium (en soms tegelijkertijd) ontstaat een verdunning van de huid (atrofie). De huid wordt wit van kleur en lijkt dan papierdun. Ook kunnen pijnlijke kloofjes aan de voorhuid ontstaan die vooral bij het vrijen bijzonder pijnlijk kunnen zijn.
De lichen sclerosus kan aanvankelijk ook alleen aan de eikel ontstaan. Met name als de afwijkingen rond de plasbuis liggen, kan het uitplassen lastig zijn.

Lichen Sclerosus behandelen met Acupunctuur

Lichen Sclerosus is met behulp van acupunctuur, kruiden en aanpassing van leefstijl goed onder controle te krijgen. De huid wordt weer roder en beter doorbloedt, ook verdwijnen de jeuk en de branderigheid.

Lischen Sclerosus is een chronische aandoening, wat inhoudt dat als er geen verschijnselen merkbaar zijn, de Lichen Sclerosus niet weg is. Lichen Sclerosus kan sluimerend in de huid doorgaan.

Wat heel fijn is dat, doordat ik behandel volgens de Balans Methode van dr. Tan, niet behandel op het gebied zelf. Er wordt behandeld via de ledematen. Dit is een hele effectieve wijze van behandelen.

Doordat ik vaak cliënten met klachten van Lichen Sclerose behandel, heb ik ervaren dat door het behandelen met acupunctuur de klachten sterk verminderen of zelfs verdwijnen.

Meer weten over het behandelen van Lichen Sclerosus?
Neem gerust contact met me op!