Overgangsklachten en Acupunctuur

Veel vrouwen zullen die vervelende overgangsklachten herkennen: opvliegers, transpireren, hartkloppingen.


Vrouwen
De overgang of menopauze bij vrouwen, het einde van de laatste menstruatie, markeert het einde van de vruchtbare periode. Gemiddeld zijn vrouwen 51,5 jaar oud wanneer de menopauze intreedt.

De veranderingen in de hormonen tijdens de perimenopauze en menopauze, vooral de afname van oestrogeen, kunnen acute symptomen geven: zo’n 30% tot 70% van de vrouwen in westerse landen heeft klachten, zoals opvliegers en overmatig zweten. Sommige vrouwen hebben ook last van vaginale droogheid, botontkalking (osteoporose) en psychologische symptomen, inclusief vermoeidheid, slecht slapen, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid en verminderd libido.

Bij de meeste vrouwen duren de klachten ongeveer vier jaar, maar in ongeveer 10% van de gevallen houden ze meer dan 12 jaar aan.

In de westerse reguliere geneeskunde wordt tegenwoordig terughoudend hormoontherapie (HRT) toegepast, met oestrogeen of een combinatie van oestrogeen en progesteron. Hormoontherapie kan ernstige risico’s met zich meebrengen, zoals kans op borstkanker.

Zo maken steeds meer vrouwen met overgangsklachten gebruik van acupunctuur. Een goed en natuurlijk alternatief voor wie geen hormoontherapie wil of kan gebruiken. Acupunctuur kan overigens ook heel goed aanvullend gedaan worden bij gebruik van hormoonsuppletie.


Wat doet Acupunctuur bij overgangsklachten
Anders dan de reguliere geneeskunde ziet de Chinese Geneeskunde het lichaam als één geheel.

De lichamelijke en geestelijke gesteldheid hebben alles met elkaar te maken.

Ook zijn allerlei omgevingsfactoren van invloed op je gezondheid.  Een stroom van energie (Qi) en balans in zowel lichaam als geest zijn van groot belang.

Met welke overgangsklachten kan je als vrouw geholpen worden met acupunctuur?
Veel vrouwen krijgen ineens te maken met een veelheid aan (lichamelijke en emotionele) klachten die ze ook nog eens niet goed thuis kunnen brengen. Maar vaak is de oorzaak te vinden in de periode van hormonale disbalans waarin de menstruatie aan het afbouwen is: de overgang.

Dit kunnen heel diverse klachten zijn. Niet alleen de bekende opvliegers maar bijvoorbeeld ook slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, depressiviteit, lusteloosheid, vaginale droogte, gewrichtsklachten en gewichtstoename. Vaak herkennen vrouwen deze klachten niet gelijk als overgangsklachten, met name als daarbij weinig of geen hinder is van opvliegers.

Opvliegers en nachtzweten
De meest voorkomende klachten zijn wel de opvliegers en het nachtzweten.

De opvliegers gaan soms gepaard met enorme geïrriteerdheid en nervositeit. Dat komt door de hitte, onrust en gejaagdheid in het lichaam. De  sterke daling van de aanmaak van oestrogeen en progesteron tijdens de overgang veroorzaakt dit. Daarnaast hebben deze hitteverschijnselen te maken met de Nier-energie, de belangrijkste energie in het lichaam. Vaak is er sprake van een Nier-Yin-leegte zoals we dat noemen in de Chinese geneeskunde. Dit gaat gepaard met opstijgende hitte en veroorzaakt klachten zoals opvliegers, duizeligheid en oorsuizen. Daarbij treedt ook veel Lever-Qi-stagnatie op. Energie (Qi) hoort te stromen in het lichaam. Bij stagnatie ontstaat er irritatie, boosheid en hoofdpijn. Dat maakt de overgangsklachten vaak extra vervelend.


Hormonen in balans
Voor vrouwen zijn de overgangsklachten, die ontstaan door de schommelingen in de hormonen, best wel vervelend.

Deze overgangsklachten zijn met behulp van acupunctuur gelukkig goed te behandelen. Meestal  horen we dat het aantal opvliegers en de  andere klachten verminderen en veel minder heftig zijn. Ook ervaren de vrouwen die bij ons in de praktijk in Eext en Coevorden behandeld worden meer rust en kunnen ze beter slapen. Acupunctuur helpt de hormoonschommelingen weer naar gezonde proporties terug te brengen en het verlicht de bijbehorende symptomen. Daardoor ervaren veel vrouwen minder klachten en meer energie en rust in deze levensfase

De overgang is een natuurlijk proces op weg naar een nieuw evenwicht na de vruchtbare periode.  Door het overgangsproces te begeleiden met acupunctuur kun je er echt iets aan doen.


Mannen
Ook mannen gaan in de overgang (andropauze) als hun testosterongehalte met het ouder worden afneemt. De eerste tekenen van de andropauze kunnen zich al voordoen rond het 40ste jaar. Ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 krijgt klachten door een tekort aan testosteron. Het mannelijk geslachtshormoon, grotendeels geproduceerd in de testikels, wordt via het bloed door het lichaam vervoerd. Omdat testosteron in het hele lichaam invloed heeft ‒ bloed, hersenen, botten, spieren, libido, erectiekracht, immuunsysteem ‒ komen vaak meer klachten tegelijk voor. Veelgehoord: verminderde vitaliteit, lusteloosheid, minder initiatief, depressieve klachten, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, afname van libido, erectieproblemen, vermindering van spierkracht, bloedarmoede en botontkalking.

Wat kan Chinese Geneeskunde bij overgangsklachten betekenen?

Uit onderzoeken is gebleken dat acupunctuur overgangsklachten kan verminderen. Het werkt minstens zo effectief en vaak beter dan hormoontherapie. Ook met de Chinese geneeswijze moxa zijn goede resultaten te behalen, evenals met Chinese kruidengeneeskunde.

Lees ook: ervaringen van een cliënt met overgangsklachten.

Heeft u vragen of acupunctuur u kan helpen tijdens de overgang? Neem vrijblijvend contact met ons op!