Helpt acupunctuur bij zonneallergie?

Zonneallergie en acupunctuur

Zonneallergie is een verschijnsel dat meestal in de zomer of in het voorjaar onder invloed van de zon ontstaat. Bij blootstelling van de huid aan de zon kan er rode uitslag op de huid ontstaan, vaak gaat dit gepaard met jeuk.

Helpt acupunctuur tegen zonneallergie?
Ja, acupunctuur helpt goed tegen zonneallergie. Soms gaat het na twee of drie behandelingen al beter. De huid wordt minder snel rood en jeukt minder. Na een aantal behandelingen zijn er beduidend minder klachten of geen klachten meer.

 

De huid zal vaak gevoelig blijven, maar de symptomen nemen sterk af.
Ook de jeuk ’s nachts zal aanmerkelijk verbeteren en hierdoor wordt de nachtrust niet meer verstoord.

Zo wordt de zomer weer een fijn seizoen en hoef je niet steeds in de schaduw te zitten!

Wat is zonneallergie?
Overgevoeligheid voor (zon)licht kan verlopen via twee afzonderlijke mechanismen: fototoxiciteit en fotoallergie

Bij beide aandoeningen ontstaat een huidreactie door de interactie van een (chemische) stof en zonlicht. De manier waarop de huidreactie precies tot stand komt verschilt. Fototoxische reacties komen veel vaker voor dan fotoallergische reacties en zorgen voor een huidbeeld dat lijkt op zonverbranding.

Hoe ontstaat zonneallergie?
Iedereen kan een fototoxische reactie krijgen bij voldoende van de fototoxische stof en blootstelling aan een bepaalde hoeveelheid UV-straling. De stof wordt als het ware ‘geactiveerd’ door het zonlicht waarna ze direct inwerkt op de huid en de huid beschadigt. Fototoxische stoffen zijn bepaalde geneesmiddelen (o.a. NSAID’s en doxycycline) en bepaalde planten. De planten die een fototoxische reactie kunnen geven zijn o.a. reuzenberenklauw, fluitenkruid en de wijnruit.

De combinatie van de fototoxische stof en bestraling door de zon zorgt binnen een paar uur voor roodheid, branderigheid en blaasjes.

Als de fototoxische stof op een bepaalde plek op de huid terechtkomt, krijg je op die plek klachten. Wanneer de reactie komt door een geneesmiddel is vaak de hele huid die aan de zon blootgesteld is aangedaan.

Bovenstaand is een Westerse geneeskundige benadering.

Benadering volgens de Chinese geneeskunde:
De Long – De primaire functie van de long is om de Qi (levenskracht/energie) door het lichaam te verspreiden. Het ontvangt Qi door de ademhaling en voert het afval af. Lichamelijk reguleert het de huid en een deel van de buitenkant (het deel van de immuniteit). Een goed werkend long-energiesysteem zorgt ervoor dat de huid van goede kwaliteit is en dat het immuunsysteem sterk is en in staat is om ziekten te bestrijden. Wanneer de longenergie zwak is, kunnen er huidaandoeningen zijn zoals  zonneallergie of eczeem.

De Dikke Darm – Deze heeft als functie afvalstoffen af te voeren. Als dit niet goed gaat doordat de energie van de dikke darm verzwakt is kan er volgens de Chinese geneeskunde hitte in de dikke darm ontstaan.

De long en de dikke darm werken samen. Als de hitte in het lichaam niet afgevoerd kan worden doordat de longenergie verzwakt is, kan er zonneallergie ontstaan als er van buitenaf nog extra hitte bij komt. Hierbij kan de hitte ook door chemische stoffen, zoals bijvoorbeeld crèmes op de huid die niet goed afgevoerd kunnen worden, ontstaan.

Dus, als het afweersysteem niet goed werkt, geeft dit klachten. Deze klachten kunnen middels acupunctuur worden verminderd of zelfs worden opgelost.

Heeft u last van zonneallergie? Neem gerust contact met ons op om te kijken wat we voor u kunnen betekenen!